Monday, November 24, 2014

Roti Bun

Assalamualaikum.

Da lama rasanya nak buat roti. Tapi masih ragu2 bimbang tak menjadi. Tapi dengan berkat kesabaran dan kesungguhan alahamdulillah menjadi roti airtangan saya.

Keluarga saya memang suka roti. Jadi tak rugi rasanya saya mencubanya. Insyallah lepas ni boleh buat selalu. Tapi kena tengok jadual kerja saya juga la..menjahit dan berniaga.
Jom kawan2 kita buat roti sendiri..

Resepi roti bun :
250 gram Tepung Roti / High Protein
50 gram Margerin 
50 gram Gula Kastor
1 sudu teh mauripan
1/2 sudu teh Bread Improver
1 sudu teh Tepung Susu atau Susu Pekat
1/2 sudu teh Garam Halus
1 biji Telur Gred B
105 ml/gram Air Suam (kalau guna mixer kena letak air sejuk)
Cara-caranya :
1)masukkan semua bahan dlm 1 bekas kecuali air,yis & gula
2)sebelum tu kita kena bancuh air suam & gula..pastu baru msuk kan yis ...kacau & biar hingga berbuih
3)pastu kita masukkan air bancuhan gula & yis dlm bekas tadi...gaul rata..kemudian kita keluarkan & uli dekat atas dulang..uli guna tangan lebih kurang 5 mnit
4)pastu tutup dgn plastik ...biarkan selama 30 mnit
5)lepas 30 mnit,doh pun dah kembang
6)bulat-bulatkn doh...lumurkan tangan dengan sedikit tepung untk bagi tak melekat sgt dekat tangan & nak bagi doh tu nampak licin sikit
7)kalau nak letak inti,bulat-bulatkan inti tu dulu
8)isi inti dlm doh pastu boleh susun dlm loyang yang dah dilengserkan dgn marjerin...tutup loyang & biarkan selama 45 mnit - 1 jam
9)untuk sapukan atas doh tu,guna 1 biji telur campurkan 2 sudu besar air atau susu segar
10)bila doh dah kembang baru kita sapu bancuhan telur tu
11)kalau nak letak bijan atas doh pon boleh
12)bakar selama 15-20 mnit pada suhu 18 darjah celcius atau mengikut kesesuaian suhu oven masing-masing
13)bila dah keluarkan dri oven,kita terus sapukan marjerin untuk bagi nampak berkilat










No comments:

Post a Comment